Saturday 6 November 2010

Ποιος φοβάται τα Social Media?

Αυτός είναι ο τίτλος ενός event που παρακολούθησα την προηγούμενη τετάρτη στο μουσείο Μπενάκη και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας. Αφορμή για το event αυτό ήταν μία έρευνα της MRB για την χρήση των Social Media στην Ελλάδα από καταναλωτές αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε μία αίθουσα γεμάτη από τις 10 το πρωί, με πολύ καλούς ομιλητές αλλά και μερικές τεχνολογικές πρωτοτυπίες (μιλώντας πάντα για την Ελλάδα).

Δεν θα αναλύσω ένα ένα όλα τα session που παρακολούθησα, αλλά θα μιλήσω περισσότερο γι'αυτά που μου έκαναν εντύπωση. Πρώτ' απ' όλα, η αξέχαστη ομιλία του κ. Τροχόπουλου, διευθυντή της δημοτικής βιβλιοθήκης της Βέροιας, που μίλησε για το όραμα της βιβλιοθήκης του και το πως έφτασε στο σημείο να πάρει βραβείο από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates με το αστρονομικό μάλιστα αριθμό των 1,000,000 δολαρίων. Ένας από του πιο inspiring ομιλητές της ημέρας. Κάτι άλλο αξιοσημείωτο ήταν η έρευνα που παρουσίασε η MRB της οποίας τα αποτελέσματα ήταν κάπως αναμενόμενα (πολύ μεγάλα ποσοστά χρήσης των social media από καταναλωτές και πολύ μικρά από της επιχειρήσεις) αλλά σίγουρα ακούστηκαν σαν καμπανάκι σε πολλά brands που ακόμα δεν έχουν τολμήσει να βγουν στα social media. Μπορείτε να βρείτε την έρευνα σε αυτό το link: http://goo.gl/0iMRF. Επίσης ομιλίες που έγιναν για τα social media στην εκπαίδευση είχαν πολύ ενδιαφέρον δείχνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση σιγά σιγά βγαίνει κι αυτή από το καβούκι της και επιχειρεί.

Κάτι που έβλεπα για πρώτη φορά σε event στην Ελλάδα, ήταν η χρήση "live tweeting" όπου όλα τα tweets που γινόντουσαν στο #ioc10 προβάλλονταν live στην οθόνη. Κάποιοι βέβαια καταχράστηκαν της δυνατότητας αυτής, αλλά και πάλι είχε πλάκα. Κάτι που παρατήρησα από το event αυτό είναι ότι το 70% της αίθουσας είχε ένα iPhone(οι περισσότεροι το 4) και όλοι πρέπει να είχαν twiiter.

Ένα τελευταία παρατήρηση που θα μπορούσα να κάνω και ήταν το μόνο μελανό σημείο του event αυτού ήταν το γεγονός ότι αυτοί που φοβούνται τα social media (οι μεγάλοι διαφημιζόμενη) απουσίαζαν από το event αυτό, αν και είχε γίνει και προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό γι'αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα συνεχίσουμε να τα φοβόμαστε για αρκετό καιρό ακόμα.

Οπότε τελικά ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται τα social media? Μάλλον όλοι, απλά υπάρχουν και αυτοί που τολμούν να τα χρησιμοποιούν και αυτοί που δεν το έχουν τολμήσει ακόμα.

0 comments:

Post a Comment